Анализ на реч: Анджелина Джоли за всички жени

Анджелина Джоли произнася реч на събитие от "The Hollywood Reporter


1. Реторична или комуникативна ситуация

Списание The Hollywood Reporter проведе "Гала-закуска с жените в развлекателната индустрия" с известни актриси, телевизионни личности и журналисти. Събитието се е провело 06.12.2017г. В Лос Анджелис
Анджелина Джоли произнася реч за жените, които са лишени от основни права и свободи. Джоли отбеляза, че важната задача на знаменитостите е да помагат на другите, като използват популярността и влиянието си върху общественото мнение.

2. Ораторът
Анджелина Джоли за пореден път доказа, че е не само холивудска красавица, а жена с ясна и активна позиция. Всички знаем, че е талантлива актриса и режисьор, но е и изключителен хуманист и защитник на човешките права.
Не веднъж актрисата успява да застане на трибуната и да говори така че цял свят да запомни речта й, най-важното посланието й. Речите й винаги са с апел за мир и равенство.
Холивудската актриса и посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците беше основен говорител по време на конференция, чиято цел беше набирането на подкрепа за мироопазващите мисии на ООН в момент, в който САЩ искат намаляване на бюджета на операциите на така наречените "сини каски".
Тя е единствената хиливудска жена, която няма мениджър и представлява себе си.

3. Аудиторията

Речта е произнесена пред хомоогенна публика по полов критерии – жени; и по общи цели и разбирания, близки по статус и професия – известни актриси. Ако вземем предвид журналистите и телевизионните личности, които са били гости на събитието,освен актрисите, тълпата се превръща в хетерогенна, остава само обединението им в общата кауза, един от друг са различни.
Аудиторията на произнесената реч от Джоли може да се класифицира като директна и индриректна. Директна, защото има в момента присъстваща аудитория, която слуша на живо.
При този тип аудитория, ораторът има по-голяма възможност да влияе с речта си. Непосредствено, лишена от посредничеството на някакво техническо средтво, лице срещу лице, патоса е по-лесно достижим до аудиторията.
Индиректна, защото тази реч има видеозапис, който се разпространява във виртуалното пространство и там също има публика. В случая канала, по който се предава информацията/речта е интернет платформи. При наличието на пространствена, времева или пространствено-времева дистанция между комуникативните партньори, силата на патоса намалява. Но достъпа до речта се увеличава. Броят на аудиторията е непредвидим.

4. Жанр на речта

Според определящите жанра критерии речта е призоваваща. Актрисата отправя силно послание към всички жени по света. Призовава знаменитите дами в Холивуд да се застъпят и да бъдат вдъхновение и пример за жените от всички краища на земното кълбо.

Увод – с какво започва, с обръщение или с реторични техники: въвеждане в темата, личен пример, разказ, шега, други. Какъв е ефектът, уместни ли са.

Увода на речта е добре поднесен към особеностите на аудиторията. Уместен за женска аудитория. Джоли умело използва пример, който е близък до традиционното за едно семейство начало на деня. Разказва как си представя мнозина от слушателите как са се справили с домашните приготовления – така ги прави участници в речта си, включва ги чрез примера. Това въвеждане в темата привлича вниманието на слушателите.

Основна част
При призоваващите речи най-често се използва модела „възходяща стълбица“. Речта започва с тема, която се развива след това с аргументи и накрая завършва с призив.

Заключение
Заключението включва благодарности за поканата и към всички, които са с постижения обвързани с нейния призив - „смелите хора, които се борят, за да можем един ден, жените да имаме свободата“
Заключението е дедуктивно - започва от общо положение или хипотеза и се отнася до възможностите за достигане на конкретно логическо заключение.

5. Невербална комуникация:

Облекло.
При подобна представителна проява, изборът на облекло е по стандарти на етикета. Джоли е избрала подходяща черна рокля по случай гала закуската, спазвайки стандарта да е с дълъг ръкав, но впечатление прави, че е дълга до земята, което не е типично за сутришни събития. От тук произлиза и въпроса, за кого важат тези правила? Изборът на тоалет за дневен прием или коктейл зависи от това към какъв кръг принадлежи дамата. Артистите като цяло винаги са били лишени от подобни задръжки и правила за облеклото си.

Паралингвистични средства
Жестовете на оратора,говорещ от трибуна, се изразяват главно чрез ръцете и главата - горната част на тялото, защото в повечето случаи (при наличието на трибуна), долната част на тялото не се вижда. За това и вниманието е по-концентрирано.
Анджелина Джоли използва ръцете си в постоянна искренност – показва към публиката длани, широко отворени към публиката – иска да сподели с аудиторията.
Движението на лицето и тялото съответстват на емоционалното предаване на речта, психологическите паузи, които прави и темпоритъмът, с който говори.



Различава се настроението на говорещата в трите основни части: увод, аргументи, заключение/апел.

При увода: Движенията на лицето тялото и ръцете са по-динамични, съответстващи на темпото на изказа на речта. Ведро встъпление, реакция от страна на публиката. Тя ги печели с положителното начало.
При развиването на темата: С всъпването на аргументацията, Темпоритъмът на изказа се забавя, гласа става по-нисък и обедителен, изражението по-подрбрано от мимики. Паузите са по-дълги.
При апела: Изказа се забързва отново, често прави движения с ръка идваща от нея продължаваща навън към публиката - „аз ви давам“


6. Реторични аргументи
Джоли дава добри предпоставки за логическо разсъждение на публиката. Всичките й примери са свързани със семейство, с ежедневни битови действия и най-близките до нея – хора от нейната сфера. Поставя свободата като я определя по няколко основни принципа за естествените права на човека – свободата на словото, на убеждението, на личността, правото борба срещу подтисничество. И най-вече правото на жената.

7. Реторични фигури и тропи

Изказването на Джоли е лишено от всякакви метафори и олицетворение – нейните думи през цялото време са буквални. Използва възходяща градация при изброяването на свободите, почти всичките и аргументи са подредени градивно – наслагването влияе емоционално на слушателя, речта става по силна.

8. Интеркултурни различия
Един от аргументите на Джоли е, че всички имаме правото да сме равни. Именно нейният призив е обвързан с ценности включващи толерантността към различието и позитивната нагласа когато се общува с хора от други култури.

9. Анализ на ефекта от речта:
Джоли винаги е успявала да заплени публиката с речите си. След това събитие, много медии, отразиха нейната изява. Получила е благодарности. Клипът е разпространен и във виртуалното пространство, където коментарите са основно положителни и благодарствени, за истинските думи на актрисата и за призива към по-добро.

Източници:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=373&v=7Kqxvr396nc – Angelina Jolie Full Speech at The Hollywood Reporter's Women in Entertainment 2017
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BB%D0%B8
Анджелина Джоли

Коментари

Популярни публикации от този блог

Анализ на реч от филма „Великият диктатор“

Анализ на речта на Амал Касир