Ораторът- традиционни и съвременни проявления


Оратор-реч-аудитория. Три важни елемента, три фактора, три основополагащи части от реторичната изява. Реторичната изява, разбирана като практика и произнасяне.
Въпросът за оратора е вълнувал от хилядолетия реторици.
Дали ораторите се създават, или се раждат?
На този въпрос няма еднозначен отговор.
Везните клонят понякога към таланта, друг път – към обучението.

А и какво казва Цицерон – в преразказ:
Добрият оратор трябва да притежава остроумието на диалектика, мисълта на философа, словото на поета, паметта на юриста, мимиката и пластиката на актьора.

В 21. век ораторът освен гореизброените качества трябва да умее да говори пред камера и микрофон, да презентира като оперира с технически уреди, да разпределя вниманието си. А ако прави видео запис – трябва да е прецизен и точен. А ако се ориентира към излъчване на живо – изискванията към оратора нарастват.
Ето защо приемаме, че са важна теоретичната реторична подготовка, тренингът, непрекъснатото самоусъвършенстване, за да е успешен ораторът.

Оратор произлиза от латинското oratorem – «говорител», което произхожда от глагола orare "говоря пред съда или събранието, пледирам».

И моето мнение: «Ораторът е човек притежаващ дар слово, способен да въздейства на определена аудитория предвид целта на неговата публична изява.»
Добавям още: интелект, класив глас, спазване на правоговорните норми и правила, брилянтна памет, актьорски умения, чувство за хумор, привлекателна визия, харизма.

И на финала моето обобщение:
Всъщност основната В тази посока се търси етичното в средствата и цялостното поведение на говорещия. Главното в дейността на оратора е да убеждава.

Кирил Кирилов – студент в Магистърска програма «Публична реч», НАТФИЗ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Анализ на реч от филма „Великият диктатор“

Анализ на реч: Анджелина Джоли за всички жени

Анализ на речта на Амал Касир