Правоговор и журналистика


В историческото развитие на човека се доказва, че словото е достигнало дълбоки преобразования и високи върхове на своето развитие. Още в древността да не умееш да говориш добре, се е разбирало за точно толкова неприлично колкото да не можеш да четеш и пишеш. Но нека прескочим няколко века развитие и дойдем в днешния ден. Нека приемем, че сега на мястото на ораторите са журналистите. Сега трибуната за публични речи е медийната платформа, през която доставят информация.


Mедиите и влиянието им върху обществото нараснаха с напредъка на технологиите. Журналистите предавайки информация се различават с други качества в работата си. Тук вече не е важно само съобщението, което предават на аудиторията, но и как го предават. Следователно идва време, в което фактори стават основните качества на добрите оратори – нормите в словото.


Много от последствията, вредни или полезни, които са отдадени на средствата за масово осведомяване, почти без съмнение се дължат на моделите за възприятие. Медиите имат огромно въздействие върху оформянето на общественото мнение на масите. Това, което чуваме и виждаме ежедневно през различните канали на информация става общоприетото.

Точно заради това говоренето в медиите и други обществени места е важна част от работата на журналиста. Като публични личности пред тях стоят много по-сериозни изисквания за спазване на езиковите норми. Те не говорят и влияят на един човек, а на маса от хора. Тяхната информация следователно техният говор е важна задача пред обществото. Езикът ни представя и носи най-важната информация за говорещия – образование, професионална компетентност, семейна и социална среда. Журналистите се превръщат в пример за подръжание на езиковите норми възприемани от обществото. Точно това поради това избралите този тип професия поемат отговорността за едно пряко влияние, в което не трябва да се правят компромиси, именно защото са пример на глобално ниво.

Освен че журналистите „задължени“ да бъдат изрядни в правоговорните норми, за да са полезни или по-точно невредни за обществото, с неспазването им те могат да провалят своята лична кариера. Дали обществото е достатъчно подготвено да различи професионализма, компетентността на журналиста и неговата тежка подготовка за предаването му на информация ако тя не е предадена адекватно? И да, още в древността е било възприето като висока култура и възпитание правилното изказване. Така и до днес оставаме с това „възпитание“, че публичните личности са подръжание и трябва да бъдат професионалисти в това. Все още се смята за грешка прескачането на езиковите норми. Това може да докара до отлъчването или неприемането на журналист, въпреки че е спазил други основни за професиата му закони като да информира обществото.

Две основни причини правоговорът да е от изключително значение за журналистическата професия. Изобщо влиянието на речта на журналисите е огромно, защото мнозина възприемат техния начин на изказ. Начинът им на говорене се възприема като образец. Ако не това, то поне за личностното развитие и кариерен успех, трябва да се справят с тази нелека напоследък задача, ако искат да оцелеят и да бъдат от страната на истинските професионалисти.







Грешки в изявите на публичните речи
Коментар на проф. Владко Мурдаров


Анелия Георгиева – студент в Магистърска програма «Публична реч», НАТФИЗ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Анализ на реч от филма „Великият диктатор“

Анализ на реч: Анджелина Джоли за всички жени

Анализ на речта на Амал Касир