Интерпретацията като проява на творчество

Интерпретацията като проява на творчество. Интерпретацията.....? 


В Google като напишем Интерпретация- първото, което излиза е речниковото значение на думата Интерпретация:

"Съществително нарицателно име от женски род":
*  Първо значение: Тълкуване на смисъла на нещо, най- често на текст.
*   Второ значение: Изпълнение на художествено или музикално произведение с вложено лично тълкуване.

Интерпретацията като....? 
          Като- тоест не съвсем нещото, а по- скоро да наподобява друго или да служи за друго. Разбираме, че Интерпретацията трябва да бъде инструмент за нещо последващо от собствената самостоятелна функция.

          Проява: Думата е толкова близка до глагола-  проявявам: нещо скрито, нещо невидимо, което получава образ, от закодирана енергия, мисъл или идея бива превърнато в материал, действие или знание. Но проява на какво?
Аха, на ТВОРЧЕСТВО! Творчeството най- често го свързвам със заложения в човека нагон за създаване. Както децата, когато чуят музика започват да танцуват, както като хванат молива рисуват къщички с димящи комини.

          В самата звучност на думата Интерпретация има нещо изключително суховато, нещо прекалено театроведско, нещо прекалено професорско и най- често потъващият в интерпретации човек остава в обръча на интелектуалното самозадоволяване, ликуване от прелестта да изчопляш всеки детайл и всеки път да повдигаш опашката на вола да видиш дали не се показва телето.

          Но от друга страна много често творящият човек, при липса на най- елементарна интерпретация, започва да се унася чисто в звуковата организация на даден текст, разчита на мъглява интуиция и най- вероятно нито за себе си генерира сериозни съдържания, нито до гледащия достига нещо. Всичко остава в пределите на случайности или импровизации.

          Сиреч Интерпретацията сама по- себе си е недостатъчна форма на творчество, а творчеството без Интерпретацията се оказва многозначително и абстрактно начинание. Така, че: Интерпретацията като проява на творчество можем да интерпретираме като: Интeрпретацията  проявява Творчеството- интерпретирането на крайни човешки емоции или истории създават изкуството, а след това Художественият продукт през интерпретацията се превръща в мултиплицирано съдържание, ехтящо в душите на много други хора. Опитах се, съвсем анекдотично да демонстрирам начина по който работи......., да, вече достатъчно много повторих думата, и резултатът е явен: едно единствено- сякаш не казващо нищо изречение: по какъв начин породи разсъждения, които вероятно сериозно биха се оплели в паяжината на световното знание и дори да се превърнат в двигател за бъдещи произведения. 

Интерпретацията не е резултат а път: това е важно уточнение за да се избегнат по- нататък не толкова приятните повдигания на опашката на Вола....  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Анализ на реч от филма „Великият диктатор“

Анализ на реч: Анджелина Джоли за всички жени

Анализ на речта на Амал Касир