Резултат с изображение за стивън хокинг

Стивън Хокинг задава големи въпроси относно Вселената








https://www.ted.com/talks/stephen_hawking_asks_big_questions_about_the_universe/transcript?language=bg#t-510682



Реторична или комуникативна ситуация


В съответствие с темата на TED2008, професор Стивън Хокинг задава някои Големи Въпроси относно Вселената -- Как е възникнала Вселената? Как е възникнал животът? Сами ли сме? -- и обсъжда как бихме могли да открием отговора им.

Ораторът

Резултат с изображение за стивън хокинг

Професор Стивън Уилям Хокинг е английски астрофизик, автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“, която му спечелва международна известност.

Роден е на 8 януари 1942 (точно 300 години след смъртта на Галилео) в Оксфорд.

Веднага след това Стивън заминава за Кеймбридж, където по това време бил първият млад учен, започнал научна дейност в областта на космологията в департамента за приложна математика и теоретична физика. Тогава се появяват и първите симптоми на коварната му болест.


През 1985, по време на визита в CERN, се разболява от пневмония, която за човек с АЛС е смъртоносна. Направена му е спешна трахеотомия, след която той губи способността си да говори. Оттогава Хокинг използва гласов синтезатор, който изговаря това, което е написал на компютъра, вграден в инвалидната му количка.

В момента Стивън Хокинг може да контролира дишането си и мигането на клепачите, а единственият мускул, който функционира и може да бъде движен, е над устната под дясното му око. С него той набира думите, които след това компютърът изговаря. Този процес му позволява да съставя изречения, но е изтощителен и бавен. По време на лекция на конференцията TED на Хокинг са му нужни над 7 минути, за да състави сравнително кратък отговор на зададен към него въпрос. Повечето лекции на Хокинг са предварително подготвени и произнесени от гласовия му синтезатор.

Аудиторията

Резултат с изображение за ted talks audience



Речта не е произнесена, както обикновено се случват ТЕД презентациите- директно пред аудиторията, а се провежда на живо през виртуална среда. Проф. Хокинг се намира в научен кабинет, пълен с изчисления по стените и елементи говорещи лъхащи на математика и физика, а аудиторията го гледа на живо. Публиката е многобройна и смесена. Поради изключителните усилия на проф. Стивън Хокинг речта е подготвена предварително и той отговаря само на един единствен въпрос зададен от водещия, чийто отговор изисква около седем минути подготовка.


Жанр на речта

Речта е по- скоро информираща, разбира се всяка среща със Стивън Хокинг има вдъхновяващ ефект.



Кратко и ясно въвеждане в темата. Типично професорско- без нищо излишно. 

"Няма нищо по-голямо или по-старо от Вселената. Въпросите, върху които бих искал да говоря са: Първо, откъде сме дошли? Как се е зародила Вселената? Сами ли сме във Вселената? Има ли извънземен живот някъде там? Какво е бъдещето на човешката раса? " 

Физическото усилие, което коства на оратора изключително компресира речта само до важното и сякаш всичко, което казва е абсолютно достоверно и няма нужда от нищо поясняващо. Хокинг се превърна в метафора за учен и няма нужда от въведения, понеже всички го познават. Цялата тази аскетичност увеличава концентрацията и въздействието става много по- директно.

След изложението следват кратки аргументи основани на теоретична основа и обобщение на събитията през последните 40 години и развитието на науката. По реда на въпросите, които в началото зададе последват и отговорите.

Завършва с притеснителна прогноза за бъдещето на човека и планетата ни, което от трезвата мисъл на учения звучи зловещо и ни кара да се замислим за постъпките си.

Финалът на речта е лично откровение за любовта към големите въпроси занимаващи човека, и парадоксално изказване за болестта си, че това не е недъг, а нещо помогнало му за цялостното отдаване на науката и философията.

Невербална комуникация

Професорът е облечен в невзрачно, дори старомодно облекло, което не привлича вниманието, даже тази невзрачност засилва ефекта на въздействието, гледащият подсъзнателно си мисли- ето той като не се занимава със земните неща е много по отдаден на работата на мисълта. 

Цялата жестомимика на оратора се свежда до един трептящ мускул между дясното око и устната, който можем да асоциираме с туптящото му сърце зад каменната физика. Липсата на човешки глас също засилва вниманието- през цялото време говори софтуер, който чете предварително написаният текст. Всеки един гледащ усеща усилията, които в момента изискват тази среща и затова вниманието се задържа чрез простотата.

Визуални елементи

Професорът е разположен на фона на черна дъска изписана с уравнения, а студиото е подредено като някогашните кабинети на астрономи. Внушението е за наука, сериозност и иноваторство.

Специфики на комуникацията

Най- разпознаващият белег на Оратора е неговият недъг, който от дефект стана ефект и превърна учения в знамениетост. Самият Хокинг е признавал, че популярността му от книгата "Кратка история на времето" най- вече е предизвикана от интереса- "Я да видим този сакатия, какво е писал." Роботският говор също е автентичният белег на оратора.



Източници:

Тед Толкс: https://www.ted.com/talks

Уикипедия:



Онлайн справочник по реторика: 





Коментари

Популярни публикации от този блог

Анализ на реч от филма „Великият диктатор“

Анализ на реч: Анджелина Джоли за всички жени

Анализ на речта на Амал Касир